Ministrul Energiei, Sebastian BURDUJA, despre investițiile în energie verde: Proiectele finanțate prin PNRR vor fi finalizate fără întârzieri

Ministrul Energiei, Sebastian BURDUJA, despre investițiile în energie verde: Proiectele finanțate prin PNRR vor fi finalizate fără întârzieri
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
Publicat: 12/09/2024, 13:05
Actualizat: 12/09/2024, 13:06

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de specialitate, că proiectele de investiții în producția de energie verde, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se vor finaliza conform planului.

Burduja a detaliat că există un consens privind necesitatea unei noi Strategii Energetice Naționale, având în vedere că cea anterioară a fost adoptată în urmă cu 17 ani.

Am discutat şi a fost practic un consens că România are nevoie şi de o Strategie Energetică Naţională, şi după 17 ani de când precedenta a fost adoptată, sper că nu greşesc. De acolo a început o întreagă saga a revizuirilor, a opiniilor. Cel mai recent este la Ministerul Mediului în analiză şi sperăm să aibă o analiză corectă. Am luat această decizie să nu includem o listă de proiecte. Avem convingerea că putem să evităm acea evaluare de mediu care ar fi îndelungată, care ar fi subiectul unor contestaţii. Ieri, numele meu a fost proiectat pe barajul de la Răstoliţa, dacă n-aţi văzut ştirile. Alaltăieri, a fost contestat acordul de mediu la Neptun Deep. Este în regulă, suntem bine. Făceam o recapitulare a investiţiilor pe care le avem în producţia de energie verde, despre care organizaţiile de mediu nu vorbesc, dar pot să fac rapid acest calcul, a afirmat ministrul de resort.

De asemenea, Burduja a menționat Fondul pentru modernizare, cu o alocare de 815 milioane de euro, care va contribui la dezvoltarea unor noi proiecte de energie verde și autoconsum.

Putem să estimăm şi acolo tot undeva la 1.800 de megawaţi, să mergem pe aceeaşi cifră, plus partea de autoconsum, unde o să relansăm cât de curând, pentru că nu am reuşit să acoperim tot bugetul. De fapt, undeva la un sfert reprezintă cererile depuse, cam 100 de milioane de euro. Puneţi şi acolo încă, probabil, 1.000 de megawaţi (…) Ne dorim o licitaţie cât mai competitivă. Consiliul Concurenţei va fi foarte atent la desfăşurarea licitaţiei şi ne-am asumat inclusiv un preţ maximal mai mic decât cel estimat iniţial. Mi se pare un lucru de bun simţ, pentru că reflectă actualitatea din piaţă. S-au făcut scenarii acum doi ani şi ceva, când a fost proiectată schema. Deci, puneţi încă 5.000 de megawaţi din schema CfD-urilor 1.500 anul acesta, 3.500 anul viitor. Puneţi şi apelul pentru autorităţi publice de o jumătate de miliard de euro, unde iarăşi avem probabil măcar 500 de megawaţi. Apoi, SPV-urile Complexul Energetic Oltenia, finanţate tot din Fondul pentru modernizare, unde vorbim de încă 700 de megawaţi însumate. Toate o să vă dea undeva la 7.500 de megawaţi co-finanţaţi semnificativ din fonduri nerambursabile, PNRR şi Fondul pentru modernizare, plus ElectricUP, a explicat Burduja.

Totodată, programul ElectricUP 2 va fi lansat oficial la 1 octombrie, cu obiectivul de a adăuga între 8.000 și 10.000 MW în rețeaua națională până în 2030.

Ne putem gândi în mod realist, la 8.000 – 10.000 de megawaţi până în 2028-2030 şi cred că este o cifră realistă. Plus şi alte investiţii, undeva la 3.500 de megawaţi. Grupurile pe gaz Mintia, Işalniţa, care merge bine, Turceni merge mai puţin bine, CET-urile modernizate, unde sperăm să obţinem întregul buget de 360 de milioane de euro pe care l-am solicitat la Comitetul din 22 octombrie. Avem deja contracte semnate la Craiova, de 300 de megawaţi, sau Constanţa, la Arad, la Râmnicu-Vâlcea, a adăugat ministrul Energiei.

CITEȘTE ȘI:

Sebastian Burduja, despre resursele energetice ale României pentru iarna 2024: „Stăm mai bine decât oricând”

Propunerile României de finanțare din Fondul pentru modernizare. Sebastian Burduja: Aceste proiecte vor face România mai sigură  în sectorul energetic

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciucă e pe locul 6 într-un sondaj comandat de USR și pe locul 2 în...
Andreea Bălan a semnat cu Pro TV, după ce a fost dată afară de la...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Crima oribilă care a șocat Europa. O finalistă Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
ANALIZĂ Cum stau principalii candidați pentru Cotroceni în sondajele de opinie din ultimele două luni
'Ca la o zdreanță!' Anca Țurcașiu o face praf pe iubita lui Victor Slav
Data la care intră banii pe voucherele de alimente pentru români
Pățania hilară a unui american la prima vizită în România, când a vrut să ia...
"S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică...
Cum se apără autoritățile, după ce „Șacalul” a reușit să comită o a doua crimă,...
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Dacă descarci marfă, poți parca mașina în zona cu oprire sau staționare interzisă?
Oportunitate unică: buncăr nuclear din Anglia, construit în anii 1950, scos la vânzare
Premieră ASTRONOMICĂ! Ce au observat pe suprafața unei stele gigantice?
Viktor Orban amenință Comisia Europeană. Anunțul Budapestei: Vă dăm în judecată
Toți cei care locuiesc la bloc sunt vizați. Pregătirile încep săptămâna viitoare
Muncitorii din Vaslui săpau pentru a construi un spital, dar când au văzut ce era...
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de...
Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu...
Detalii cutremurătoare despre crima care a șocat o lume întreagă! Cum și-a găsit sfârșitul Kristina...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Doctore, doctore, toată lumea îmi spune că sunt urât!
Activitatea vulcanică de pe Lună, mai recentă decât se credea